Etnik halılar, dünyanın dört bir tarafında en çok dokunan halı modelleri arasında yer almaktadır. Türkiyedeki halı ve kilim dokumacılığının en önemli modelleri arasında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra İran’da Tebriz halıları, Fas’da Morocco halıları ve Afganistan’da ise Afgan halıları gibi birçok farklı yerde etnik halı modelleri bulunmaktadır. Farklı desen, motif ve renkler kullanılarak dokunan etnik halıların her biri üretildiği yöre hakkında birçok bilgi aktarmaktadır.
Etnik Halı Modellerinin Özellikleri
Halı ve kilim dokumacılığı sektörünün içinde en çok kullanılan desenlerden biri etnik desenlerle oluşturulan etnik halı modelleridir. Bu halılar, üretildiği yörenin kültürünü, toplumsal yapısını, dokuyan kişinin ruh halini halı aracılığıyla bütün insanlığa aktarmaktadır. Etnik halı modelleri dekorasyon açısından moda sektöründe önemli bir yere sahip olduğu gibi içinde bulundurduğu kadim kültürde unutulmamalıdır. Etnik halı modelleri üretildiği yere bağlı olarak farklı teknikler kullanılarak dokunmuştur. Bu yüzden, birçok özelliğe sahiptir.
Türk Etnik Halı Modelleri
Anadolu kültürünün çok önemli bir parçası halı ve kilim dokumacılığıdır. Türk etnik halı modelleri oluşturulurken Anadolu’da sıklıklla kullanılan cicim, selendi, tülü gibi teknikler ve modeller kullanılmıştır. Tülü modelleri yün ve tiftik kullanılarak dokunan bu modeller hav yüksekliği geniş bir yapıya sahiptir. Görüntü ve doku itibariyle daha farklı bir tarzı bulunmaktadır. Anadolu’da daha çok Karapınar yöresinde üretilen yumuşak tüylü etnik halılardır. Cicim dokuma tekniği ise farklı renkler elde etmek için kök boyalarla üretilen desen olarak diğer modellere göre daha kabarık desenlere sahiptir. Cicim dokuması etnik halı modelleri daha uzun ömürlü halılardır. Selendi tekniği, Manisa’nın Selendi ilçesinde dokunduğu için bu ismi almıştır. Selendi tekniği ile oluşturulan halılar diğer halılara göre daha yavaş üretilmektedir. Bunun sebebi ise çözgü ipliklere tek tek ilmekler atılarak üretildiği içindir. Türk Etnik halı modellerinin hepsi kültürün ayrılmaz bir unsurudur. Bununla beraber etnik halılar güzelliği sayesinde her yerde çok şık ve özgün bir atmosfer oluşturmaya olanak sağlar.
Fas Etnik Halı Modelleri
Morocco halılar, kök boya ve yün iplikler tercih edilerek dokunarak oluşturulmuştur. Fas halıları dünya üzerinde eşi benzeri bulunmayan çok farklı desen ve motifler kullanarak üretilmektedir. Fas kültürünü ve toplumunu yansıtan bu halılar yıllar geçtikçe daha çok değerlenmektedir. Geleneksel desenler ve motifler ile üretilen Fas etnik halı modelleri yumuşak ve tüylü bir yapıya sahiptir. Sadece doğal ürünler tercih edilerek dokunmuştur.
Fas halıları, bulunduğu her ortamda otantik ve vintage bir hava yaratmaktadır.
Afgan Etnik Halı Modelleri
Afgan etnik halıları üretilirken doğal yün ve pamuk iplikleri tercih edilir. Yumuşak ve parlak bir yapıya sahip olan bu halılar renklendirilirken de doğal ürünler kullanılır. Afgan halısı dokunurken diğer halılara kıyasla daha farklı bir üretim süreci geçirmektedir. Halının modeli, kullanılacak teknikler, malzemeler her bir detay tek tek incelikle belirlenir. Daha sonrasında elde dokunarak oluşturulan etnik halılar birkaç ayda tamamlanır. Büyük bir ustalık ve sabır isteyen Afgan etnik halıları muhteşem bir görüntüye sahiptir.
İran Etnik Halı Modelleri
İran halıları, yün, ipek ve kullanılarak üretilmektedir. Doğal kök boyalarla renklendirilen bu halılar göz kamaştırıcı güzelliktedir. İran’da birçok farklı yerlerde halı ve kilim dokumacılığı yapılmaktadır. Özellikle Tebriz bu alanda önemli bir yere sahiptir. İran etnik halı modelleri, yumuşak yapısı, canlı renkleri, farklı desen ve motifleri ile dekorasyon açısından dikkat çekici bir parçadır.