Dikkat! bu haber “Gazete Duvar” ajansından çekilerek otomatik olarak sarihaber.com adresinde yayına alınmıştır. Haberin ilk yayınladığı gibi içeriği editörlerimiz tarafından bir değişiklik yapılmadan yayınlanmıştır. Haber ile ilgili bir hukuksal durum söz konusu ise lütfen bizimle iletişime geçiniz.
SarıHaber gazete veya bir ajans değildir!
DUVAR – CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Bartın’daki grizu patlamasına ilişkin Sayıştay raporlarını canlı yayında değerlendirdi. Yavuzyılmaz, canlı yayına bir bavul dolusu belge ve raporla çıktı.
Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın programına konuk olan Yavuzyılmaz, Sayıştay’ın 2019 yılı TTK Amasra Denetim Raporu’ndan bilgiler aktardı. Raporda, madenin eksi 300 metreye inmesiyle grizu patlaması riskinin arttığına dikkat çekildiğini belirten Yavuzyılmaz, “Titizlikle mevzuat hükümlerini ve kurum degaj yönergesini uygulayın” dendiğini aktardı. Yavuzyılmaz, Küçükkaya’nın “Peki bu uyarının gereği yerine getirilmiş mi?” sorusuna “Bu sorunun yanıtını 14 Ekim’de Amasra’da gördük. Eğer gereği yerine getirilmiş olsa bu felaket olmamalıydı. Gereği yerine getirilmedi ki, birçok tedbir eksik bırakıldı ki bu patlama gerçekleşti” yanıtını verdi.
‘BAKAN TURİSTİK GEZİ YAPMIŞ’
Kısa bir süre önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in işletmeye yaptığı ziyareti hatırlatan Yavuzyılmaz ,”Bakan turistik gezi yapmış” dedi ve şöyle konuştu: “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın müessesini ziyareti bir gezi niteliğinde. Verdikleri fotoğraftan anlıyoruz ki o fotoğrafı verirken söylediklerinden anlaşılıyor ki bu maden ocağını ziyarete giderken geçmiş dönemden bugüne kadar tarihçesi kendisi ve takımı tarafından incelenmemiş. Sayıştay raporları okunmamış. Buradaki alınması gereken tedbirlerin alınıp alınmadığı var olan sorunların ne olup olmadığı incelenmemiş. Adeta turistik bir gezi yapmış.”
‘SAYIŞTAY SADECE PATLAMA TARİHİNİ YAZMAMIŞ’
Küçükkaya’nın “Bu kaza önlenebilir miydi?” sorusu üzerine Yavuzyılmaz, “Bu kaza önlenebilirdi. Sayıştay raporları var olan bütün eksikleri zaten yazıyor. Sayıştay bu patlamanın olduğu kotu yani eksi 300 kotunu belirtiyor. Neredeyse patlamanın olacağı yerin haritasını çizmiş. Tek bir eksiği var bu raporun o da patlamanın olacağı tarihi yazmamış” dedi.
‘SAYIŞTAY’IN KİT RAPORLARI İNTERNETTE YOK’
CHP’li vekil Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun bir Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) olduğunu ve devlete ait bir şirket olduğunu vurgulayarak, Sayıştay raporlarının da internette yayınlanmadığını ifade etti. Yavuzyılmaz, Sayıştay’ın denetim alanına giren 101 adet devlete ait şirketinin raporlarının KİT Komisyonu’na ilgili yılın ocak ayının başında sunulduğunu aktardı. (HABER MERKEZİ)